En samling av minnen

Arbeitsbuch

Av alla tiotusentals föremål i mina samlingar finns det en del som får mig att känna hur håren reser sig på armarna varja gång jag tar fram dem.

Detta är ett sådant exempel, det är en ARBEITSBUCH FÛR AUSLÄNDER , en arbetsbok för utlänningar översatt till Svenska. Ett av alla dokument från andra världskriget som vittnar om nazisternas ohyggliga människosyn. Efter invasionen av Polen 1939 och framförallt efter invasionen av Sovjetunionen 1941 kidnappade Tyskland enorma mängder med människor till arbetskraft. Vissa hamnade i fruktansvärda förhållanden och dog utan att lämna många spår efter sig, andra hade lite mer tur och hamnade på fabriker för att stödja krigsindustrin.

De som hade lite mer " tur" försågs med dokument som visade deras status som "gästarbetare"

Som detta pass utfärdat våren 1944

Nina

Nina hette denna unga flicka som var född i Poltava 1934 och endast var 10 år gammal 1944 när hon fick sitt arbetspass. Hon kom till Wien i Österike i mars 1944 och började arbeta som ^^Maragrin Hilfsarbeiter^vid Kontropa Kontinentale Rohstoffe und Papierindustrie AG, Wien

Företaget fanns kvar åtminstonde till 1966 , det var vad jag förstår en pappersindustri men varför Nina var anställd som Maragrin Hilfsarbeiter är okänt, kanske gjorde de även margarin under krigsåren.  Wien togs av Ryska styrkor den 13:e April 1945 , knappt ett år efter Ninas ankomst.

Om hon överlevde slaget om Wien och klarade sig undan de Sovjetiska soldaternas övergrepp mot kvinnorna i Wien får vi aldrig veta. Vi kan bara hoppas att Nina kunde återvända hem så småningom till Poltava och leva resten av sitt liv i frid. 

Sista noteringen

Sista noteringen i arbetspasset är från slutet av Mars 1944

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne, Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är likna...

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som mi...

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen Är det av inrresse? Den inne...