Fartyg och Marina Motiv

Titanic 1943

Detta är den Tyska filmen från 1943 , en av Nazi Tysklands dyraste filmproduktioner som efter premiären i Paris 1943 förbjöds av Goebbels och som därefter påbjöd att alla kopior skulle förstöras. Märkligt nog gick den upp på bio i Sverige, men är nog den minst kända av alla Titanic versioner. Skulle säga att affischen är den mest sällsynta av alla Titanic filmer att hitta.

Titanic 1997

Ingen samling är väl komplett utan en affisch på Titanic från 1997 , James Camerons episka dram med Leonardo DiCaprio och Kate Winslet i huvudrollerna. 3 timmar och 14 minuter av kärlek, dramatik och spänning trots att slutet för fartyget är väl känt.

Affisch 70x100 från premiär året 1997

I Skuggan av Titanic

Titanic har haft huvudrollen eller varit bakgrund till en hel del filmer, som här i Skuggan av Titanic från 1999. En Fransk. Italiensk, Spansk, Tysk produktion med Olivier Martinez och Romane Bohringer i huvudrollerna. Här har fartyget endast en roll som bakgrund i ett kärleksdrama mellan Olivier som gjuteriarbetaren Horty och Romane som kammarjungfrun Marie som ska arbeta på Titanic.

Stilla Havets Vargar

Hellcats of the Navy , en film som hade premiär januari 1958 , men skådespelaren Ronald Reagan i en huvudroll samt en viss Nancy Davis ( som senare blev fru Reagan ) i en annan roll. Filmen utspelar sig under 2:a världskriget ombord på en Ubåt i Stilla havet.

Kapten Överbord

Einer Zuveil an Bord , Tysk film som hade Sverigepremiär 4 Maj 1936, med Willy Birgel 1871-1973 han spelade i ett flertal Nazistiska propaganda filmer under kriget och hade förbud att arbeta 1945-1947. Även Lida Baarova 1914-2000 medverkade i filmen, hon hade en kort romans med propaganda ministern Joseph Gobbels.

Om filmen var bra eller inte återstår att svara på.

Titanics Undergång

A Night to Remember, efter Walter Lords bok från 1955.

Filmen hade premiär 1958 med Kenneth Moore i rollen som andre styrman Charles Lightoller. Även Honor Blackman ( Goldfinger) har en roll i filmen. David McCallum som spelade " Mannen från Uncle " i inte mindre än 105 avsnitt på TV har rollen som telegrafisten Harold Bride. En klassisk film som fortfarande håller.

S.O.S

S.O.S Schiff in Not är en Tysk stumfilm från 1929 med den Franska skådespelerskan Gina Man'es i en av rollerna. Juliane " Liane" Haid medverkar också , en Österikisk skådespelerska som ofta kallas Österrikes första filmstjärna. 

SOS Poseidon

25 December 1972 hade katastrof filmen SOS Poseidon premiär i Sverige , inte för att filmen var en katastrof , tvärtom men handlingen beskrev en fartygskatastrof. Genom att samla Hollywoods giganter , bland annat Shelley Winters och med ett fantastiskt manus lyckades man erövra inte mindre än fyra Oscarsstatyetter. Filmen är fortfarande efter 40 år en av de bästa i sin genre enligt mig. Affischen från biografen Röda Kvarn. 

Fångade i Djupet

Eller Gray Lady Down , filmen kom 1978 och är ännu en i raden av Katastrof-filmer som kom under 1970 talet. Här är det en Atomubåt som kolliderar med ett lastfartyg och ubåten sjunker till botten men hamnar på en havsplatå. Ska räddningsaktionen lyckas innan ubåten förvinner i djupet ?  Charlton Heston, Stacey Keach och David Carridine kämpar för sina liv-

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne, Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är likna...

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som mi...

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen Är det av inrresse? Den inne...