Lobby Kort

Mr and Mrs Smith

Lobby kort sattes upp på biografen i lobbyn , Svenska kort är ca 20x28 cm och fanns i set om 8-24 olika kort. På senare tid har de nästan försvunnit i användande. 

Här Mr And Mrs Smith från 1941 på Svenska hette den Lika Barn Leka Bäst och hade premiär 28 augusti 1941. Regisserad av Alfred Hitchcock med Carole Lombard och Robert Montgomery i huvurollerna. Mr and Mrs Smith var också en senare film (2005) med Brad Pitt och Angelina Jolie i rollerna men det är som man säger - En helt annan historia.

Har 8 kort i samlingen 

The Misfits

De Missanpassade hade Svensk premiär 17 Mars 1961 och var den sista filmen för två av Hollywoods legendarer Marilyn Monroe och Clark Gable , den senare dog av en hjärtattack strax efter filmen var klar och Marilyn Monroe dog året efter innan hennes sista film " Something´s got to give" hade blivit klar.  Regissör var en annan gigant John Huston.

Här ett Spanskt lobby kort.

Skalpjägarna

The Scalphunters hade Svensk premiär 24 oktober 1968 med Burt Lancaster, Telly Savalas, Shelley Winters och Ossie Davis i några av rollerna.

Har 10 kort i samlingen 

Down the Sea in Ships

Äventyrens Skepp kom 11 april 1949 upp på den Svenska biograferna, med Richard Widmark och Lionel Barrymore. Barrymore spelar en fruktad kapten på ett valfångarfartyg och Widmark förste styrman. Dean Stockwell spelar sonson till kaptenen. 

Har 3 kort i samlingen 

Jeftys Bar

Road House hade Svensk Premiär 8 november 1948 med Ida Lupino, Richard Widmark, Cornel Wilde och Celeste Holm i huvudrollerna. Om en nattklubbs ägare (Widmark) som blir kär i sångerskan ( Lupino) och hamnar i konflikt med vännen/managern (Wilde) 

Ida Lupino hade en lång karriär i Hollywood och hade 105 roller mellan 1931-1979. Hon dog 1995.

Det finns en senare film (1989) med Patrick Swayze med samma namn. 

Jag har 2 kort i samlingen 

Forever Amber

Alltid Amber hette filmen när den hade premiär på Svenska biografer 10 november 1947.

Filmen utspelar sig i mitten av 1600 talets England där Amber spelad av Linda Darnell drömmer om ett bättre liv bland adeln och gör att för nå sina drömmars mål. Cornel Wild spelar hennes älskare.

Linda Darnell dog tragiskt i en brand bara 41 år gammal men hann spela i en mängd filmer.

Har 2 kort i samlingen 

The Daredevil

Fartdåren hette filmen när den gick upp på biograferna 20 juni 1977. George Montgomery spelar racerföraren Paul Tunney som vinner Daytona 500 men förföljs av otur. Han tar jobb som kurir åt en knarkliga och slutar sina dagar i en krock med en bulldozer. ( liknande slut som i) " Jakten mot Nollpunkten" för övrigt..

Jag har 14 kort i samlingen 

A Small Town in Texas

Polishämnaren hette filmen på Svenska när den presenterades 24 november 1976. Med duktiga skådespelerskan Susan George i en huvudroll och Timothy Bottoms i den andra.

Handlar om en fd straffad Poke ( Bottoms ) och hans flickvän Mary-Lee ( George) där ortens skumme sheriff Duke ( spelad av Bo Hopkins) är intresserad av Mary Lee och försöker röja Poke ur vägen. Efter våldsamma biljakter vinner Poke friheten och flickan. 

Jag har 15 kort

Nazistnästet

Alla filmer hade lobby kort , inte bara de bra. Nazistnästet en Italiensk/Spansk produktion hade Svensk premiär 17 juli 1972 och skulle möjligen kunna kallas spagetti Action, men det vore förnedrande mot spagettin. Som man ser av bilderna är trovärdigheten lika låg som budgeten, släpspännet hos den Tyske SS officeren är en röra av utmärkelser lika påhittad som hans uniform.

Må den vila i frid bland andra filmhistoriska bottennapp.

Jag har 9 Färg och 10 svart/vita kort i samlingen. 

The Long Riders

Den 6 november 1980 hade ännu en film om bröderna James premiär i Sverige , denna gång under namnet De laglösa. I regi av Walter Hill och med skådespelare som bröderna Keith, David och Robert Carradine som bröderna Younger och otroligt nog bröderna James och Stacy Keach som Jesse och Frank James måste det bli en succe. Troligen första gången 5 bröder spelar två brödrapar i samma film ?

Jag har 9 kort i samlingen 

Krigstigrarna

Ännu en Italiensk krigsfilm kom upp på Svenska biografer 6 september 1976 hela 6 år efter att den spelades in. Handlingen är lika usel som filmen, en räd mot ett Tyskt Atombombs labratorium utförs från ett fångläger ! 

De något oklara lobby korten gjorde nog inte att fler såg detta sent levererade spektakel.

Jag har 13 kort i samlingen 

Deadline At Dawn

Den Långa Natten från 18 mars 1946 har Susan Hayward och Paul Lucas i huvudrollerna, där en sjöman blir anklgad för mord och har fyra timmar på sig att bevisa sin oskuld.

Jag har 1 kort i samlingen 

36 Timmar Till Helvetet

Italien massproducerade inte bara Västern utan också en mängd krigsfilmer med målande namn som ofta innehåller Nazist, Helvete eller Djävlar. Här ännu ett exempel på detta filmen kom 1969.

Jag har 10 kort. 

It Runs in The Family

Eller "My summer Story"  kom 1994 och är en uppföljare till filmen " A Christmas Story" 1983.

Filmen utspelar sig sommaren 1941 och Charles Grodin och Mary Steenburgen syns i rollerna.

Jag har 6 kort i samlingen 

I The Jury

1982 kom en nyinspelning av Mickey Spillane filmen som först visades 1953 i 3D , som i sin tur bygger på en novell från 1947. Se där hur en historia kan leva länge. 

Barbara Carrera och Armand Assante spelade i denna Thriller 

Jasg har 10 kort i samlingen

Dog Soldiers

En thriller från 13 november 1978 som  utspelar sig i skuggan av Vietnamkriget. Droger korrumperade narkotikatjästemän och en uppgörelse i bergen är inramningen till denna historia.

2002 kom en annan film med samma namn som är en skräckfilm med varulvar.

Jag har 11 kort

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne, Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är likna...

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som mi...

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen Är det av inrresse? Den inne...