Västern filmer

De Stredo För Sin Rätt

Tao Roots som den hette i original hade Svensk premiär 10 januari 1949. Den utspelar sig under det Amerikanska inbördeskriget och har stjärnor som Van Hedlund och Susan Hayward i huvudrollerna, även Boris Karloff som kanske mest är känd för sin roll som Frankensteins monster medvetkar i filmen. Affischen är ett original tryckt i Stockholm 1948. 

Kalabalik i Dodge City

The Gunfight at Dodge City som den hette original kom 1959 med Joel McCrea och Julie Adams i huvudrollerna. Joel McCrea spelar här Bat Masterson en revolverman som förutom att skjuta ner korrumperade sheriffer, blir kär i två kvinnor. Pauline spelad av Julie Adams och Lily , spelad av Nancy Gates. 

De Vandrade Västerut

Thunder in The Sun som den hette på originalspråket hade premiär 8 februari 1960 på biografen Anglais i Stockholm. Historien utspelar sig 1850 och skildrar Baskiska nybyggare i Vilda Västern kämpandes för att bygga upp ett nytt liv. Huvudrollen spealas av Jeff Chandler som tragiskt nog dog endast 43 år gammal efter blodförgiftning under en operation. Här ser vi ochså återigen Susan Hayward som 1959 fick en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll i filmen "Jag vill Leva" .

Affischen tryckt 1959.

Sju Vågade Livet

Kultklassikern bland alla Västern filmer kom 1960 med en stjänspäckad rollista , filmen är i sig en nyinspelning av Akira Kurozawas film " De Sju Samurajerna "från 1954.

Yul Brynner, Charles Bronson , Steve Mc Queen, Horst Buchholz, Robert Vaughn, James Coburn och Brad Dexter spelade de sju. John Sturges som regisserade filmen fick även lovord från Kurozawa som sa sig vara mycket nöjd med filmen.

Som affisch samlare är den nog ett måste om man älskar Västern filmer.

Här en Tysk affisch med det spännande namnet " Die Glorreichen Sieben"   Att lägga märke till är att Horst Buchholz , den ende Tyske skådespelaren i filmen och som spelade ynglingen Chico i filmen står med stora bokstäver på affischen. 

Eli Wallach hade den något otacksamma uppgiften att spela skurken Calvera

Duell i Öknen

Relentless hette filmen när den hade premiör 1948 affischen är från biografen SAGA där filmen gick 19-22/8 1948. Anklagad för ett mord han inte begått måste en Cowboy ( Robert Young 1907-1998) ligga ett steg före lagen medan han jagar den riktige mördaren. Ett inte allt för ovanligt tema i Westernfilmer. Den kvinnliga huvudrollen spelas av Marguerite Chapman (1918-1999) 

Robert Young spelade i mer än 100 filmer 1928-1952 sedan gick han över till TV och hans sista framträdande var i " A Holiday Affair" 1988

Brännmärkt

eller Branded som den hette vid premiären 1950 ,  Svensk premiär 1951. Alan Ladd spelar en revolverman på flykt undan lagen som antar en försvunnen sons identitet för att lura till sig pengar. Men samvetet vaknar och han byter sida och återför den riktige sonen till familjen och rider in i solnedgången.

Med Mona Freeman än gång framgångsrik tonårsstjärna men som vuxen, hade hon mest roller i B-filmer, övergav vita duken för Tv i slutet av 1950 talet. Hon var också en duktig konstnär och sysslade mest med sitt konstnärskap under resten av sitt liv.

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne, Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är likna...

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som mi...

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen Är det av inrresse? Den inne...