Övriga Filmer

Du Stal Min Dotter

Der Postmeister , Österikisk film från 1940 som hade Sverigepremiär 15 November 1940 , affischen tryckt 1940. Huvudrollen spelas av Heinrich Georg var en tysk skådespelare med Nazi sympatier som dog i Sachsenhausen i Sovjetisk fångenskap 1946. Medverkade gjorde också Siegfried Breuer som 1949 hade en roll i " den Tredje Mannen " 

Skynda Långsamt Grabben

Walk don´t Run , med Gary Grant i en av huvudrollerna hade Svensk premiär 17 Oktober 1966. Här en affisch från biografen SAGA. Samantha Eggar och Jim Hutton hade de andra ledande rollerna. Handlingen utspelar sig i Tokyo under OS 1964.

Kidnappad Brud

The Fuzzy Pink Nightgown vilket var det något omständiga originalnamnet hade Svensk premiär 31 Mars 1958. Huvudrollen hade Jane Russell som också spelade mot Marilyn Monroe i " Gentlemen Prefer Blondes" 1953. En av Hollywoods mer kända stjärnor som självklart har en egen stjärna på Star of Fame i Hollywood. Motspelare var Keenan Wynn , mest känd kanske för sina roller i div TV serier bla Dallas , men också för rollen i Dr Strangelove.

Även Raplh Meeker som medverkar i filmen jobbade huvudsakligen med TV.

Diamantfeber

Diamonds are Forever är titeln på Sean Connerys återkomst som James Bond, något han svurit på att aldrig göra. Men den 20 december 1971 kom den sjunde Bond filmen upp på de Svenska biograferna. 

Förutom Sean Connery fanns Jill St John med som Tiffany Case och Lois Maxwell som Miss Monneypenny en roll som hon gjorde i 14 Bondfilmer. Och vem kan glömma lönnmördarna Mr Wint och Mr Kidd som spelades av Bruce Glover resp Putter Smith.

Att märka är att hela öppningsscenen censurerades i Sverige pga " Sexuellt upphetsande och förråande" Först 1992 när filmen släpptes på Video var den ocensurerad..

Moment 22

Catch 22 efter en roman av Joseph Heller 1961 hade Svensk premiär 28 Oktober 1970 , en stjärnspäckad film med Alan Arkin, Jon Voight och Orson Welles i några av rollerna.

Trots svårigheterna att överföra en sådan roman till film, tycker jag att de lyckades väl, en tänkvärd ochg sevärd film.

Jurassic Park

Den 3 September 1993 hade denna kultklassiker Sverige premiär. Den skulle följas av flera uppföljare. Historien om klonade dinosaurier har fascinerat en hel värld.

Och med skådespelare som Jeff Goldblum, Sam Neill , Laura Dern och inte minst Richard Attenborough kunde det bara bli en succé. 

Skälmarnas Marknad

Beat the Devil, filmen hade Svensk premiär 31 Januari 1955. Och med Humphrey Bogart och Gina Lollobrigida i huvudrollerna bäddade man för men bra film. Att regissören heter John Huston och manusförfattaren Truman Capote gör inte saken sämre. Jennifer Jones som fick en Oscar 1943 för huvudrollen i Sången om Bernadette medverkar och även Peter Lorre som spelat mot Bogart i Casablanca och Riddarfalken från Malta är med i rollista. En stjärnspäckad äventyrsfilm. 

Bittert Ris

Riso Amoro hade Svensk premiär 18 September 1950 med den fantastiska Italienska skådespelerskan Silvana Mangano i huvudrollen.  Aftonbladet beskrev henne som " Hon är så fjärran från amerikanskt pinupperi som ett ungt vildsto från en gunghäst" Osäker på hur hon hade uppfattat den otydliga komplimangen. Filmen Oscars nominerades för bästa manus 1951 och en märklig sak med den är att Silvana Manganos röst dubbades av Lydia Simoneschi av någon anledning, men sångerna framfördes av henne själv. Två olika röster på samma person, ganska unikt i en film.

Ungdom

Annemarie , en Tysk film hade premiär 1936 med Gisela Uhlen i huvudrollen , hon gjorde sin debut i denna film. En märklig sak är att det samma år kom en Fransk film som hette Anne-Marie men som var en helt annan historia. 
Gisela Uhlen spelade under krigsåren i en del starkt propagandistiska filmer under Nazi regimen, men eftersom hon aldrig blev partimedlem kunde hon efter kriget fortsätta sin karriär framförallt inom TV. Hon gjorde en stor roll i " María Brauns Äktenskap" 1979

Rännstensungen

Scampolo eller Ein mädel der Strasse en Tysk svart/vit film som hade premiär 1933. Med Dolly Haas i huvudrollen. Dolly Haas lämnade Tyskland 1936 för att försöka lyckas i Hollywood, hon fick inga roller men lyckades göra karriär på Broadway. Men 1953 hade hon än uppmärksammad biroll i Alfred Hitchcocks " Jag Bekänner". 
Paul Hörbiger var en Österikisk skådespelare som med knapp nöd undkom att avrättas av nazisterna i slutet av 2:a världskriget. Han hade en roll i " Den Tredje Mannen" 1949.

 

Rymdpilot XZ Svarar Ej

Den 20 Mars 1961 hade  The Day the Sky Exploded" Sverigepremiä. 1961 var Rymden på allas läppar , i April samma år var Jurij Gagarin den första människa i rymden. Och den Italiensk/Franska sf filmen nådde biograferna. Med den Tyske Paul Hubschmid i en huvudroll som John McLaren , och Schweizisk/Italienska skådespelerskan Madeleine Fischer i den andra var detta en Internationell soppa på en spik.

" Med aldrig förut visade sensationer" 

Beskrevs filmen på affischen, vilket kan användas om många filmer både bra och mindre bra 😊 

Livet är Härligt

A Hole in The Head , kom 1959 och baserades på en Broadway musical från 1957. 
Med Frank Sinatra, Edward G Robinson, Eleanor Parker och Carolyn Jones i huvudrollerna knep man en Oscar för bästa sång " High Hopes" 

Affischen kommer från biografen SAGA och filmen var märkligt nog barnförbjuden 1959.

Sjömansbruden

The Bad One , Svart/vit film med Dolores Del Rio kom 1930 och handlar om förhållandet mellan en amerikansk sjöman ( Edmund Lowe) och en Fransk dansös ( Dolores del Rio) hon var en av de första internationella filmstjärnorna från Mexico. Och spelade i mer än 60 filmer mellan 1925 och 1978. 

Bas Tre, Top Secret

The Satan Bug var original titeln på filmen som hade premiär 1965. Filmen bygger på en bok av Alistair McLean fast han skrev novellen under namnet Ian Stuart. Många av hans böcker har filmatiserats bla Örnnästet. Här ser vi George Maharis, Richard Basegrare, Anne Francis och Dana Andrews i en något mindre kultförklarad film än Örnnästet. 

Korpral McB Anmäld Saknad

The Beguiled , 12 Juli 1971 hade filmen med Clint Eastwood i huvudrollen Svensk premiär. Den utspelar sig under amerikanska inbördeskriget och för en gångs skull får Eastwood charmera kvinnor mer än att döda män.

Affischen från Grand, Ljungbyhed och tryckt 1971.

En Flicka på Halsen

40 Pounds of Trouble , hade Svensk premiär på biografen Skandia 30 September 1963.

Denna affisch är från Teater bion i Karlsborg som fortfarande ( 2021) är igång. Tony Curtis spelar här mot Suzanna Pleschette i en lättsam komedi delvis inspelad i Disneyland. Suzanna Pleschette var också med i Hitchcocks " Fåglarna" 1963. 

En Flicka på Kroken

Man's Favorite Sport? Hette filmen som kom 1964, att man ändrade den Svenska titeln kan bero på filmen ovan med Tony Curtis som hade premiär året innan. Här är det Rock Hudson och Paula Prentiss som får stå för lustigheterna i denna komedi i regi av Howard Hawks. Affischen från biografen SAGA

De Galna Hundarna

Straw Dogs , den 8 Mars 1972 kom Sam Peckinpahs våldsamma thriller med strålande insatser av Susan George och Dustin Hoffman. Sam Peckinpah hade gjort det igen, en grym och våldsam film som visades o oklippt version. En av kultklassikerna som gavs 5 välförtjänta stjärnor av Veckorevyn. 

Snön var Smutsig

Fransk film med premiär 1952, filmen bygger på en roman av Georges Simenon. 

Daniel Gelin har huvudrollen som Frank Friedmayer en ganska osympatisk person , handlingen utspelar sig i ett ockuperat land. 

Kanonerna På Navarone

Ännu en film baserad på Allistair McLeans böcker, filmen hade premiär i Oktober 1961. Med Gregory Peck, Anthony Quinn och David Niven som commandosoldater som ska förstöra Tyska kanoner på en Grekisö Ö ( Navarone) under andra världskriget. 
Affischen en release från 1970 talet. 

Goldfinger

Filmen var den tredje i raden av James Bond filmer och rankas av många som en av de bästa i serien. Sean Connery spelar här Bond igen och skurken spelas av Gert Fröbe, Shirley Eaton blir här känd som bondbruden , täckt av guld. Honor Blackman spelar rollen som kvinnlig pilot med filmhistoriens häftigaste namn " Pussy Galore".

Filmen hade Svensk premiär 5 Februari 1965 och affischen är en release från 1973 på Folkets Hus bion. 

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne,
Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är liknande , men kan ändå vara intressant 😊
maila herrsundtorp@hotmail.se om du vill sälja

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som min mor åkte på ngngång på slutet 50-talet. Är du intresserad? 0735 395 395 zanne von Eyben

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen
Är det av inrresse? Den innefattar vattentank o hamdfat. Och ör jätte vacker.
Mvh anne jones.Nås på sms. 0761911677