Stolpaffischer Forts

De Vita Artisterna

Halfway to Heaven hade premiär i Sverige 10 Maj 1930. Filmen handlar om en grupp trapets akrobater där Jean Arthur spelar kvinnan med det Svenskklingande namnet Greta Nelson.

Mord och kärlek i trapetserna, Aftonbladet skriver det något tidstypiska " Jean Arthur är söt och tilldragande" medan Nya Dagligt Allehanda beskriver Charles Rogers som " sympatisk ung och manlig" ...

Kvinnodröm

1955 hade komedin Kvinnodröm premiär. Efter det ekonomiska fiaskot med Gycklarnas Afton regisserade Ingemar Bergman denna film, med Harriet Andersson, Eva Dahlbeck och Gunnar Björnstrand i rollerna.

Harry Schein recenserade filmen med orden "  Kvinnodröm är perfekt men likgiltig underhållning"

 

De Fyra Fjädrarna

The Four Feathers bygger på en bok av A E W Mason , detta är versionen från 1939. Denna bok står som grund till inte mindre än fyra filmer, där den första kom 1929 , denna kom 1939 , senare kom en version 1956 och senast 1978. 

När den brittiske officeren Harry Faversham avgår från sin post precis innan hans regemente skickas ut i krig får han fyra vita fjädrar av sina vänner och sin fästmö. De vita fjädrarna står som symbol för hans feghet och deras färglöshet riktigt lyser av skam.

Zoltan Korda regisserade både denna version och den som kom 1956.

Kärleksäventyret

L'amoureuse aventure är en Fransk svart/vit film från 1932 som fick det Svenska namnet Kärleksäventyret

Albert Prejean och Marie Glory hade huvudrollerna. Filmen är en Fransk version av en Tysk film med namnet " Madame makes her exit " som kom samma år. Marie Glory född : Raymonde Louise Marcelle Toully dog 2009 strax innan hon skulle fylla 104 år. 

Blodigt Anfall

Hold Back The Night , något mindre effektfull än den Svenska titeln kanske, filmen hade Svensk premiär november 1960 och utspelar sig under Koreakriget där en flaska Whiskey märkligt nog har en huvudroll.

12 Fördömda Män

The Dirty Dozen, filmen premiärvisades i Sverige 1967 och med så många stor skådespelare kunde det väl knappast gå fel. Filmen om de dödsdömda som får en andra chans med ett självmordsuppdrag har nog inspererat många andra krigsfilmer genom åren. Affischen tryckt 1972 för en återvisning av filmen.

Flickan Ovanpå

The Steven Year Itch hade Sverigepremiär 24 oktober 1955 , med Marilyn Monroe i huvudrollen . Och om hon inte varit en filmlegend innan så blev hon det nu. Den ikoniska bilden av Marilyn ovanför ventilationsgallret har tryckts och kopierats omräknliga gånger. 
Här en affisch i 70x32 som klippts i nederkant och visar den mytomspunna scenen. 

Kärlek och Bensin

Filmen hade Svensk premiär i Januari 1931 och är en Tysk operettfilm och tre män som köper en bensinstation och blir förälskade i samma kvinna. Något ovanligt tema kan tyckas. Här spelade Willy Fritsch återigen mot Lillian Harvey som så många gånger fram till 1939 då Lillian lämnade Tyskland på grund av sin inställning mot Naziregimen. F

Hennes Majestäts Löjtnant

Den Tyska filmen kom upp på de Svenska biograferna 1929 med Ivan Petrovitch i huvudrollen, i de kvinnliga huvudrollerna ser vi Agnes Esterhazy och Lillian Ellis. Enligt affischen från 1929 ska det vara en romantisk kärlekshistoria , Ivan Petrovitch var född i Serbien och förutom att vara skådespelare var han en duktig simmare som deltog i OS 1912, han sjöng ochså och många såg honom som en efterträdare till Rudolf Valentino som dog 1926. 

Hotell Berlin

Inspelad under brinnande Världskrig kom filmen till med premiär i Sverige Augusti 1945.

Den utspelar sig i krigets slutskede just i Berlin, med skådespelare som Peter Lorre och Andrea King. Lorre lämnade Tyskland när nazisterna tog tog makten och fick roller i stora filmer som Riddarsalen från Malta och Casablanca. Affischen från biografen Centrum i Mörbylånga. 

Högt Spel i New Orkeans

Tyrone Power gör här en roll som spelare i filmen Mississippi Gambler med Svensk premiär 1953. 
Märkligt nog var detta tredje filmen med samma namn , 1929, 1942 kom föregångarna. Piper Laurie som spelar den vackra Angelique i filmen , var nominerad till inte mindre en tre Oscars , bland annat för Carrie 1976. Hon spelade också i Twin Peaks på TV. En fantastisk skådespelare Som har en över 70 årig karriär bakom sig. 

Jätten

Är det möjligt att bli en legend efter bara tre filmer ? Ja tydligen , James Dean lyckades med detta och Jätten från 1956 blev hans sista film, en historia med Rock Hudson och Elisabet Taylor.

Man undrar vad som blivit av Dean om han inte kört ihjäl sig med sin Porsche den 30 september 1955. Affischen är en utgåva till filmens release 1976 tjugo år efter premiären.  

Love Happy , Sardinmysteriet

Eller Bröderna Marx Rensar Stan , kärt barn har många namn. Sardinmysteriet hette filmen när den hade premiär i sverige 1950. Troligen väckte den ingen större uppståndelse och att det i en lite biroll hade en ung skådespelerska vid namn Marilyn Monroe var det nog inte många som la märke till. Detta var en av Marilyns första filmroller och hon var helt okänd.

1958 hade filmen nypremiär och då var Marilyn allt annat än okänd, nu hette filmen Bröderna Marx rensar stan och Marilyn Monroes namn stod med feta bokstäver på affischerna. 

Numera är Bröderna Marx historia och Monroe odödlig.

 

Miss Sadie Thompson

Rita Hayworth föddes 17 Oktober 1918 som Margarita Carmen Cansino och hade roller i filmer från 1934 , och hennes mest kända roll är kanske som Gilda i filmen med samma namn. Tyvärr gick hennes karriär utför efter det. I privatlivet gick det inte bättre , hon gifte sig olyckligt 1949 med playboyen Aly Khan.

Trots allt var rollen som Sadie Thompson en av hennes allra bästa, filmen hade Svensk premiär 5 juli 1954 och hon spelade här mot Jose Ferrer.

Hon drabbades av Alzheimer 1960 och dog 68 år gammal i New York den 14 maj 1987.

 

Kellys Hjältar

Man kan inte undgå det faktum att vissa filmer får kultstatus , Kellys Hjältar från 1970 är nog ett av de bättre exemplen, späckad med duktiga skådespelare , Donald Sutherland, Clint Eastwood mfl slog den ordentlig och tillhör nu de stora.

Affischen kommer från 1974 när filmen gick på Grand Ljungbyhed.

 

Senaste kommentarer

08.05 | 07:43

Hej Zanne,
Jo jag har en puderdosa som jag misstänker är liknande , men kan ändå vara intressant 😊
maila herrsundtorp@hotmail.se om du vill sälja

04.05 | 20:35

Hej har en puderdosa svart o guld m 3 kronorfrån gripsholm som min mor åkte på ngngång på slutet 50-talet. Är du intresserad? 0735 395 395 zanne von Eyben

04.06 | 17:06

Har ett glas i nysilver, typ likör, märkt Swedish American Line Kungsholm

19.01 | 10:56

har en komod från svensk amerika linjen
Är det av inrresse? Den innefattar vattentank o hamdfat. Och ör jätte vacker.
Mvh anne jones.Nås på sms. 0761911677